There was an error in this gadget

bau dan memori

"lagu boleh membantu hafalan"

"mind-map mampu merangsang pemikiran"

"warna berupaya meningkatkan memori"

ni contoh2 perkara yg ada kaitan dgn memori.............klu pergi ceramah motivasi selalunya mesti ada cakap pasal benda ni.......hoho
tapi ak x pernah dngar ada org kata bau ada kaitan dgn memori

bagi aku, bau mmg ada kaitan dgn memori......

tp ini bukan hasil eksperimen profesor ataupun mana2 universiti........ni hanyalah hasil eksperimen seorang aku......peh

pemerhatian 1:

wktu skolah menengah dulu ak ada sorang kawan.......budak ni player bola tampar....dan dia pakai deodoran........sori ayat2 aku mmg x smart
ak mmg bleh cam r bau deodoran dia ni............
dan.........
sampai sekarang setiap kali aku terbau bau yg ala2 bau deodoran dia..........mesti aku rasa mcm hari tu aku ada match bola tampar..........hahahaha

pemerhatian 2:

dulu ak pernah masuk debate......seingat aku waktu tu 1st time ak wakil skolah
waktu ak bersiap2 pakai blazer segala..........ada kawan ak sorang ni bagi minyak attar kat ak
bau dia agak kuat gak r......
dan.........
sampai sekarang setiap kali ak terbau bau yg seakan2 bau mnyak attar tu.......mesti aku rasa macam aku ada pertandingan bahas haritu......heh

pemerhatian 3:

tadi tiba2 wktu aku turun tangga rumah aku.........aku ada terbau sesuatu yg mengingatkan aku kat malaysia
aku pon x sure tu bau ubat nyamuk ka apa ntah........tapi yg pastinya bila terbau tu tiba2 teringat malaysia.......hoho

hipotesis:

bau ada kaitan dgn memori

kesimpulan:

anda buat la sniri

___________________________________________________________________
komen/ulasan guru:

1) post ni mmg xdak point yg berfaedah.....haha
2) patutlah perempuan x leh pkai bau wangi2........takut lelaki dok teringat-ingat kat dia
3) klu kita study sebelah kawan yg suka kentut........waktu exam klu kita terbau kentut dia, agak2 kita boleh ingat x point2 yg kita lupa.........hahahaha


pedang, emas, kehidupan

apa yg ada kaitan dgn tajuk tu?

org melayu : masa itu emas
org arab : masa itu ibarat pedang, jika engkau tidak memotongnya, masa akan memotongmu
imam hassan al-banna : masa itu umpama kehidupan

kalam Allah


ada macam2 perumpamaan lagi yang digunakan utk menggambarkan masa

tapi cukuplah ayat Allah utk menunjukkan kpd kita betapa pentingnya masa dlm hidup seorang insan


bila bercakap soal penjagaan masa, saya rasa ramai org akan menjadikan org Jepun sebagai contoh

drpd guru saya, drpd guru beliau yg pernah pergi ke jepun menceritakan, waktu guru kpd guru saya ni berada di jepun, beliau perlu menghadiri satu seminar.

seminar ni dijadualkan bermula pada pukul 1.33 tgh hari.

maka guru ini pun pergilah ke seminar itu sejam lebih awal memandangkan dia tahu bahawa org jepun ni sgt menepati masa..

peliknya, waktu guru ni sampai, x ada seorang pun yg berada di situ........guru itu kehairanan......"ingatkan org jepun ini menepati masa sgt"...guru itu bermonolog.

kemudian apabila waktu tinggal lagi 15 minit, barulah kelihatan org2 lain.....

5 minit sebelum seminar, semua org telah hadir........dan tepat pukul 1.33 tgh hari, seminar dimulakan.

setelah berakhirnya seminar, guru itu pon bersembang dgn org jepun mngenainya perihalnya yg dtg awal tadi....

org jepun itu tersenyum lalu menjawab, anda telah merugikan masa selama sejam........kerana dalam sejam itu ada pelbagai perkara lagi yang boleh dilakukan.

apa reaksi kita?.......lihat pada waktu yg ditetapkan.....1.33.........klu kita pasti sudah digenapkan menjadi pkul 1.30 atau 1.40.........tp org jepun ni sgt mementingkan masa walaupun 1 minit

susah kan nak tepati masa..........sehinggakan ada istilah 'janji melayu'

janji pkul 2...........pkul 3 baru sampai

sekarang ni dah jadi trend, klu nak buat apa2, mesti janji kena awal sejam.........

contoh dialog "program kita start pkul 7.00, tp kita kna habaq start pkul 6.00,... klu habaq pkul 7, pkul 8 baru org nak mai"

dialog peserta program "depa saja ja habaq start pkul 6.00, nak suruh org p awai, padahai start pkul 7.00, rileks2 suda"

last2 lambat jugak...........=(

kenapa ya jadi mcm ni?

salah siapa?

sebenarnya kita semua perlu mengubah pemikiran dan sikap......

kadang2 situasi yang berlaku lebih memihak kepada org yg dtg lewat

contohnya, si A dtg tepat pd pkul 7.00 krn program dijadualkan start pkul 7.00
manakala si B,C,D,E,F dtg pkul 8.00.........lewat sejam!!

tapi program tu start pkul 8.00, alasannya, pkul 7.00 tadi x bleh start sbb x ckup peserta.....

di akhir cerita, org yg dtg awal pulak yg rugi sejam........hmm

sebenarnya klu kita mengkagumi org jepun ketepatan masanya, kita jgn lupa kita juga sepatutnya lebih kagum kepada org Islam....

pada bula Ramadan contohnya, kita sgt mementingkan masa walaupun sesaat......

contoh: "uih!!.......bilal x azan lagi kan, sempat minum air lagi nih, cepat2!".....sesaat kemudian, bilal pon azan

contoh 2: "sesaat lagi nak masuk waktu nih.......sambil tangan kanan memegang air sirap dan tangan kiri memegang karipap"

bukankah org Islam lagi hebat dlm menepati masa.........tapi kenapa x dipraktikkan dlm kehidupan seharian

solat kita 5 waktu sehari cukup utk melatih kita menjadi seorang yg sgt menepati waktu.....lihat sahaja takwim


bukankah setiap minit itu bermakna......solat walaupun seminit sebelum waktunya adalah tidak sah

saya muslim, anda muslim, mari kita buktikan kita muslim yg sejati........tepati masa!!

azwan wahab,
irbid, jordan,
11.55 p.m, 9 julai 2011

baiknya ALLAH

surah A-li'Imraan





surah az-Zumar



"maka benarlah kata-kata Allah yang Maha Agung"

azwan wahab,
irbid, jordan
9 april 2011, 8: 50 a.m

aku dan disiplin

fuh........bersawang dh blog ni...........haha

lama gila x tulih.........

entahlah...........nak kata busy.....x la busy sgt

sibuk study??.......uhuk3........tu org lain

semenjak aku dok kat jrdan ni, rsanya masa semakin cepat berlalu

cepat sungguh............pejam pejam pejam celik (pejam bnyk sbb keja tidoq ja....(-.-") dh setengah tahun dh ak kat sini

dulu kat sbpikp, klu x balik umah sbulan rsa mcm lama yg amat........x dpt kbnaran pon pulun nak balik jugak (kantoi)

rsanya kat sini x terasa lama sbb lebih bebas kot.........nak makan apa, nak pegi mana, nak buat apa semua ikut suka kita

x dak dh warden nak mai ligan(kejar) sruh p surau, p klas prep dsb

best ka hidup bebas cmni?

mstilah best kan.........sapa yg nak dikongkong

tp satu bnda yg amat susah nak buat..........menDISIPLINkan diri sniri

tringin nak buat jadual harian........konon2 ada ciri pelajar cemerlang sket....heh.......last2, jadual hanya di atas kertas, jadualku getaran yg sama~~........apakah??

masuk sem 2 ni baru ku sedar, ak dh perlu berubah.................IT IS TIME!!

xleh dh nak mngelamun dlm kelas.......x leh dh nak study last2 minute...........x leh dh nak tangguh2 study

pelik.......bila buat bnda2 berfaedah (study, bca Quran, p klas).......2 jam rsa lama sgt..........bila buat bnda lagha (fb berlebihan, tngok crita berlebihan, makan berlebihan, sembang berlebihan)........4-5 jam pon x ckup kot!!

mcm mna nak brjaya, padahal Allah berfirman


Allah, ayat ni selalu dngaq........smpai terhafal........tp nak amalkannya.........aduh

"Wahai Zat yang membolak-balikkan hati teguhkanlah hatiku di atas ketaatan kepada-Mu"
[HR. Muslim no.2654]

bila dah bebas cmni.......sapa g nak disiplinkan kita klu bukan diri sniri dan iman di hati
mak ngan ayah dok jauh,
warden, ckgu disiplin pon x dak dah,
kwn2 nasihat buat tatau ja,
bini?........jpa x bgi elaun lebih pon klu kawen.......rugi2......hahahahahah

azwan wahab,
irbid, jordan,
4.20 p.m, 23 mac 2011

cinta dan kasih

pergh!!!!............awat tiba2 tajuk cmni plak nih?

skadar ingin menulis, sesuatu yg dh lama bermain di fikiran

tajuk mcm ni maka konklusi awal: penulis ni jiwang.....haha

bukan mcm tu.........cuma ak nak tulis apa erti cinta yg sebenar.....pndangan aku sniri....klu ada org x stuju ak xdak hal.......hoho

ok, sapa yg baca smpai sini msti dia akan buat konklusi awal sekali lagi: ni mesti nak kata cinta kat Allah, kat Rasulullah la kan?

rilek2, bca dulu............hehe

cinta itu adalah anugerah Allah kepada hamba-Nya...........ya! ayat yg slalu kita dngar

ayat tu sgt benar............cinta tu Allah yang bagi kat kita.....tanpa cinta pasti hidup kita hambar

memandangkan Allah yang ciptakan kita dan telah menciptakan kita lengkap dengan perasaan cinta, maka Allah dah bagi guideline/manual tntang cara kita nak guna cinta tu


kalau difikirkan balik, agak2 kita gunakan cinta tu ikut manual yang Allah bagi x?

tp dunia sekarang mentafsir cinta dgn cara yg lain.........shingga setiap dari kita percaya bahawa perlunya kita kepada cinta sesama manusia yg masih belum halal bagi kita.........shingga kita percaya bahawa kita x mampu hidup tanpa cinta antara sang teruna dan sang dara

adakah kita terlupa ataupun kita terlalu terpengaruh dgn filem2, lagu2 yg sntiasa mempromosikan cinta ini.........padahal


bagi aku, klu bercinta sebelum sampai waktunya, ia semuanya didorong oleh nafsu semata2.
betul, aku juga manusia, aku juga ingin mencintai dan dicintai, aku juga ada nafsu.........kita semua sama

sama seperti cinta, nafsu juga diciptakan oleh Allah untuk kita..........dan Allah yg Maha Penyanyang dah bagi manual gak mcm mna nak guna nafsu


ramai juga yg bercakap mengenai jodoh. Klu kita nak kahwin mesti kita cari calon kan.
tp perlu ka kita bercinta siap2 dgn calon kita tu?
klu kita x tackle dia nanti dia dikebas org.....

betul2, mgkin ada antara kita yg cintanya itu sejati.........'aku serius dgn dia', katanya.

ok, xdak hal.......buatlah perjanjian bahawa hampa(kamu) akan saling setia menunggu sampailah hampa(kamu) bersedia untuk kahwin.
tp diantara tempoh menunggu itu x perlulah keluar berdating dan seumpamanya.
x perlulah berbalas-balas mesej yang berbunga2, surat menyurat dan yg sewaktu dgnnya.
Jika benar kamu berdua mempunyai cinta sejati, pasti kamu akan mampu menunggu.

aku menulis ni bukan sebab aku jeles aku xdak awek.......bukan2
tp, Allah pesan


bukan apa, hidup kita ini sebenarnya terlalu singkat untuk disia-siakan.
bayangkan hidup yang 100 tahun paling lama, kita nak guna untuk dapatkan syurga yg kekal selama-lamanya.

cinta yang halal barulah best


semoga hidup kita yang singkat ini sentiasa dipenuhi dengan usaha mencari keredhaan Allah

*walaupun agak tidak kena dgn isu semasa, tp xpa, sbb isu mencari keredhaan Allah adalah isu sepanjang masa..........heh

azwan wahab,
irbid, jordan,
1 feb 2011, 10.28 p.m

cuti-cuti jordan



cuti 3 mnggu...........sgt cepat klu kat malaysia, tp kat sini rsa lama sgguh......

tp, tu sebenarnya bnda yg bagus.....haha

cuti tinggal seminggu ja lagi.....ok la tu...(anggap mcm cuti raya cina.....haha)

iqamah yakni kad pengenalan jordan pon dah dpt......so ak bukan pendatang haram d sini.....dan sepatutnya ak dah bleh kluar jordan sesuka hatinya tp ak malas.....=.="

sebenarnya wktu cuti adalah wktu yg paling best.......bleh buat mcm2

contohnya, berjalan2 ke sana sini melihat keindahan alam ciptaan Ilahi.........

keindahan laut dan terumbu karang yg memukau di aqabah, pengalaman menaiki jip di pdg pasir di wadi rom, meneroka petra yg menyimpan pengajaran yg brmakna.....best2


ada bnyak g gambaq tp malas nak upload.......tngok dlm fb r....haha
nway, credit to ammar atifie, rusydi, nazreiy dan semua yg bawak kamera sbb sudi tgkap gambaq ak......hoho

habis mnggu prtama dgn melancong

mnggu kedua plak, dipenuhi dgn proses hibernasi ibarat polar bear di tgh pdg pasir.....heh

mmg rehat serehat-rehatnya, puas hati sgguh.........haha

skarang mnggu ketiga, nak buat apa pon tak tau.....

klu ak kata cuti itu bosan........nnti bila university bukak, sma ja bosan gak

hmmm, sebenarnya ak dh salah

sepatutnya wktu cuti ni la masanya utk brsgguh2 buat ibadah.........nabi pon dh pesan suruh kita rebut wktu lapang sebelum sempit

nnti bila dh start belajar blik, hidup dh jadi sempit dan tertekan....(apatah lagi wktu exam)

sebenarnya kita semua sama sebagai manusia......tp kita beruntung sbb Allah
bgi kita hidayah sebagai muslim

hidup seorang muslim x sma dgn hidup seorang manusia biasa....

kita ada satu misi yg kita x tahu bila tarikh akhir kita akan sempurnakan misi tu.......mcm pop-quiz r

misi untuk mendapat redha Allah, mendapat rahmat Allah di dunia dan akhirat

tp Allah sembunyikan tarikh akhir kita...........supaya kita sentiasa bersedia

nak lulus exam terakhir di padang mahsyar bukan boleh study last minute..........bukan soalan abcd bleh main baling dadu

bukan tu ja..........ada soalan trial lagi dlm kubur.......

peh! bnyak betul exam selepas kita tnggalkan dunia ni........

hebat betul klu kita masih bleh kata ak tatau nak buat apa wktu cuti ni

hebat betul klu kita masih bleh kata, wktu cuti ni la kita kna tengok movie semovie-movienya

ready betul kita klu kita bleh luangkan seluruh cuti utk tengok tv ja........(nseb bek tngok tv arab x fham....klu x sgkut gak ak)

Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud : "Rebutlah lima perkara sebelum datangnya lima perkara. Pertama, masa sihat sebelum sakit. Kedua, masa kaya sebelum datangnya masa sempit (miskin). Ketiga, masa lapang sebelum tiba masa sibuk. Keempat, masa muda sebelum datang masa tua dan kelima, masa hidup sebelum tiba masa mati." (hadis riwayat al-Hakim dan al-Baihaqi)


azwan wahab,
irbid, jordan
9.43 p.m, 29 jan 2011

dunia oh dunia

power gila Rahmat (bkn nma sebenar), tiap2 hari main game, layan movie, time nak exam bca buku 2-3 jam ja..........kluar result gempak nak mampus!!

kesian la Rahim (bkn nma sebenar jua), tiap2 hari msti pegi library, slalu jumpa lecturer, mmg rajin r study..........tp result dia slalu ckup2 makan ja

hmmm, menarik gak isu ni sebenarnya.......

kita mesti pernah jumpa kan org2 yg mcm ni (kedua-dua situasi)

keadaan ni klu x difikirkan........akan menjadikan org yg mcm Rahmat akan terus dgn caranya study last2 minute sbb dia tau dia bleh skor...........dan akan menyebabkan org yg mcm Rahim semakin putus asa dan jeles malah mungkin akan menyalahkan takdir (Allah), nauzubillah....

ini semua kisah dunia......

dunia dan manusia menilai kualiti melalui satu penilaian

sedangkan Allah menilai kuantiti dan kualiti secara berterusan.......(faham ke?)

dalam menuntut ilmu.....apa yang penting ialah niat......belajar untuk mencari keredhaan Allah.....

tapi ia bukanlah bermaksud kita x perlu berusaha untuk skor dlm exam.......salah tu

skor tu perlu untuk memudahkan kita menunaikan tanggungjawab sebagai khalifah di muka bumi ini......nak buat mcm mna dah dunia ni menggunakan sistem sebegitu.......

jadi klu kita nak jadi muslim yang produktif, tuntutan dunia perlu juga dicapai.......

tp harus diingat, niat tu!!

kalau kita ada niat yang betul.......at least kita x skor di sisi manusia, tapi kita skor bermacam2 ganjaran di sisi Allah...

org yg dianugerahkan bijak pandai bestari pulak, klu dia x ada niat yg betul, markah gempak2 yang dia dapat........x bleh nak transfer masuk bank akhirat......rugi2

dunia ni mmg dugaan.......

sepatutnya org yg x pulun study merasa lebih malu kepada Allah, selalu buat bnda lagha, tp Allah bagi gak result gempak2.....

org yg pulun study plak sepatutnya merasa lebih mulia sebab dia dah la dpt pahala belajar, lpas tu Allah uji lagi dgn markahnya yg x seberapa......alangkah besarnya pahala jika dia bersabar


tp dunia ni bagi kita nampak yang sebaliknya......org yg x study tp skor dinampak hebat, org yg sentiasa berusaha tp x skor pulak nampak lekeh (mcm mna nak translate lekeh ni?)

kesimpulan:

1) x kisahlah kita dpt markah berapa pun, klu kita ada niat yg betul, ikhlas, kerana Allah, itu yang lebih baik

2) klu markah kita gempak, tp kita masih x sure g apa niat kita belajar, tolong betulkan niat anda, salurkan kepada mencari keredhaan Allah......(malu sket bro, Allah bagi banyak sgt bro)

3) teruskan usaha, belajar itu ibadah, dan ibadah kena istiqamah, klu kita istiqamah dalam belajar, peh! insyaAllah gempak punyalah result......

Rasulullah saw. Bersabda yang maksudnya:
“Sesungguhnya sah atau tidak sesuatu amalan itu, bergantung pada niat. Dan setiap sesuatu pekerjaan itu apa yang diniatkan. Maka sesiapa yang berhijrah semata mata taat kepada Allah dan Rasulnya, maka hijrahnya itu diterima oleh Allah dan Rasulnya. Dan sesiapa yang berhijrah kerana keuntungan dunia yang dikejarnya, atau kerana perempuan yang akan dikahwini, maka hijrahnya itu terhenti pada apa yang ia niat hijrah kepadanya”. (riwayat Bukhari dan Muslim)

*mcm tajuk yg sma ja kan selalu.....sbb aku pon slalu terlupa niat sebenar belajar.....semoga kita sentiasa berada dalam golongan yang saling ingat-mengingati


azwan wahab
irbid, jordan
13 jan 2011, 10 p.m.

perlu ka puji?

post kali ni ringkasan daripada artikel Ust Zaharuddin Abd Rahman (nma sebenar.....heh)

"hang ni hensem r......dah r tere main bola......suara sedap.....exam 100 ja slalu" kata A kepada B.

"jgn puji aku!!!" kata B dgn serius.

kenapa?......nnti hidung dia kembang jadi x hensem......haha.......salah di situ....tolak 10 markah

kenapa B x suka menerima pujian?

apa reaksi Nabi Muhammad S.A.W mengenai pujian?

عَنْ أبي مُوسَى قال سَمِعَ النبيُّ رَجُلاً يُثْني عَلَى رَجُلٍ ويُطْرِيه في المِدْحَةِ فقال أهْلَكْتُمْ أوْ قَطَعْتُمْ ظَهْرَ الرَّجُلِ

ertinya: "Rasulullah mendengar seorang lelaki memuij lelaki lain dan berlebih-lebih dalam pujiannya maka Rasulullah berkata; kamu telah merosakkannya dan kamu telah memotong belakangnya (seolah-olah)" (riwayat Al-Bukhari)

Imam Badr Al-Aini ketika menghuraikan hadis ini menyebut bahawa pujian dalam konteks hadis ini merujuk kepada pujian yang berlebih-lebihan sehingga memuji sesuatu yang tidak dimiliki oleh yang dipuji........serta boleh mendatangkan ujub, menghancurkan keikhlasan dan sebagainya.

pujian di atas lebih bermaksud membodek yakni memuji atas sesuatu kepentingan...

Nabi juga bersabda;

احثوا التراب في وجوه المداحين

ertinya: "taburkan tanah-tanah ke atas muka orang yang asyik memuji" (riwayat Abu Daud)

tapi, ada gak pengecualian......

Imam Al-Khattabi ketika menghuraikan hadis ini menyatakan bahawa sesiapa yang memuji seseorang dengan tujuan menggalakkan lagi kerja baiknya dan mendorong orang lain mencontohinya maka TIDAKLAH TERMASUK dalam kategori 'maddah' iaitu pemuji terkeji...

Nabi juga berpesan kepada kita;

إن كان أحدكم مادحًا أخاه لا محالة فليقُل: أحْسَب كذا وكذا إن كان يَرى أنه كذلك، وحَسِيبُه الله، ولا يُزكِّي عَلَى الله أحدًا

ertinya: "sekiranya ada dari kalangan kamu tidak dapat untuk mengelak dari perlu memuji saudaranya, maka katakanlah; "aku rasa akan dikira amalan sekian sekian yang dilakukannya dan Allah akan mengiranya, dan tiadalah seorang pun yang boleh dipuji (secara pasti) kecuali Allah." (riwayat Al-Bukhari)

apa perlu kita buat apabila dipuji?

ikutlah macam sahabat Nabi buat apabila mereka dipuji, mereka akan terus berdoa secara rendah diri dengan doanya;

اللهم لا تؤاخذني بما يقولون ، واغفر لي مالا يعلمون (واجعلني خيراً مما يظنون)


ertinya: "Ya Allah, janganlah Engkau mengapa-apakanku kerana apa yang disebut oleh mereka, dan ampunkanlah daku berkaitan perkara perkara yang mereka tidak ketahui (jadikanlah daku lebih baik dari apa yang mereka sangkakan)" (riwayat Abi Syaibah; At Tarikh Al-Kabir)

Allah...kita x layak menerima pujian.......sesungguhnya segala pujian hanya bagi Allah


azwan wahab
irbid, jordan
10 jan 2011, 8.40 p.m

x sihat oi!!

hoho.....ni bukan x sihat sbb sakit.....

tapi sbb dh lma x kluar peluh......

tu la....org men bola ak x join....(malas r....hoho)

lagipun ak x terer sgt main bola.....cuma x la smpai thap kaki bngku....=P

klu ada org men ping-pong ka bola tampar ka........confirm ak join lah....hoho

rindu nak men....aritu dan main sat kat embassy pon dah best dh.....




oowh.....tringin nak men......

buat post ni pon sbb semalam mimpi main ping-pong........hahaha

nnti ada karisma!!......ohho.....bleh r aku men.....(tu pun klu trpilih......klu x jadi penyokong ja la)

hmm.....ada org bli hnset mahal, ada org beli baju mahal, ada org beli gitar, ada org beli dvd player............ak ingat ak nak bli meja ping-pong sebijik r........muahahaha

tu ja nak tulih....heh

azwan wahab
irbid, jordan
6 jan 2011, 8.00 p.m



???

heh....tajuk tatau nak ltak apa

entahlaa......semenjak dua menjak ni rsa syok plak update blog.....=)

smpai ammar atifie (bukan nma sebenar) pon bleh trpengaruh update blog.....haha

alhmdulillah.....bru selesai exam bio......wlupun ada gak soalan salah....tp aku brsyukur sbb ak dh usaha......(ni yg x best check jwapan ni)

study bio mmg sgt best.....sumpah x tipu......

kecuali klu study last minute.....heh....sma mcm status kat fesbuk

fuhh.....bca bio ni.....klu sapa yg x rsa kebesaran Allah tatau la........sapa yg kata x dak tuhan tu lagi la x logik.....

subhanallah......subhanallah.....subhanallah.....

kata2 ni ja yg layak diucapkan bla bca bio ni....

ya la.......canggih tahap gaban kot Allah cipta kita....

defense system yang sgt terperinci
repiratory system yg x henti2
digestive system yg bergerak sendiri
DNA manusia yang tersusun rapi

cerita psal DNA yg ada DOUBLE strand.....tringat ayat ni.......

"Maha Suci Tuhan yang telah menciptakan makhluk-makhluk semuannya berpasangan; sama ada dari yang ditumbuhkan oleh bumi, atau dari diri mereka, ataupun dari apa yang mereka tidak mengetahuinya" (terjemahan surah Yaasiin, ayat 36)

subhanallah.......dah ada dlm al-Quran, susah2 ja Rosalind buat X-ray crystallography tu....heh


itu dia dna.......

awatla soalan exam bnyak tnya nma org yg buat experimen.......x hapai pon!!......ok xdak kaitan...

**************************************************************************

malangnya bila baca last minute......

"aarrgghh.....awat x masuk2 aku bca ni..........banyak g nak kna hapai(hafal) ni!!!!!"

ni ja yg mmpu diucapkan.......hilang habis segala rasa kagum.........

aduhai.......=(

dah r.......assalamualaikum

azwan wahab,
irbid, jordan
5 jan 2011, 7.00 p.m




segala puji bagi Allah

kadang2 bila dok termenung sorang2......fikir2 balik bru teringat rupanya aku la ni dok kat jordan...

Ya Allah, wktu aku amik spm dulu aku rasa mcm hampir mustahil nak dapat biasiswa.....ya la...la ni kan pelajar cemerlang trlalu ramai.......persaingan pon banyak........

tapi, x pa la......aku berserah ja la ka Allah.....Allah lbih tahu apa yg trbaik utk aku...

dulu aku tringin nak menghafal al-Quran.......tengok kwan2 aku p intrview DQ......jeles btoi..

ak fikir lama gila nak buat kputusan sma ada nak p atau tak tmuduga DQ tu......

bukan apa......sbb dlm hati aku....aku tringin nak p ovrc....klu aku masuk DQ nnti, pastu berenti tgh jalan......zalim la plak kat org yg btoi2 nak masuk DQ tp x dpt....*no offense kpd mna2 pihak....ni pndangan pribadi aku

hmmm......last2 ak pon x apply DQ...

ni la darul quran...

ok lah....trlepas satu peluang.......klu ovrc pon xdpt gak......study kat malaysia r....x kisah la.....jnji belajaq

dipendekkan cerita......result spm dh dpt......alhamdulillah......

pastu nak apply jpa.....fikir plak...nak apply timur tgh ka lain2 negara.........tringin nak p ireland!!...heh

fikir pnya fikir, solat istikharah pastu dipersetujui pula oleh mak tercinta.......akhirnya isi timur tgh.....

jordan ka mesir ek?........nnti klu intrviewer tu tnya aku nak jawab pa?.....ak tringin nak p jordan kot...(sbb org kata ada salji)...=)

tp hari intrview tu ak kata ak nak p mesir......sbb aku x dak isi nak ckap psal jordan....hahaha.....

dipndekkan cerita........hari ni aku dah ada kat jordan.....Ya Allah.....besarnya nikmat-Mu.......jarang aku mensyukurinya

aku sgt brsyukur dok kat sni.........aku rsa biah(suasana) kat sni mmpu mndidik aku jadi muslim yang lebih baik......(wlupun slalu kna jaga mata....haish)

senior2 yg bagus2......baik2......ramah2

kawan2 yg sntiasa ambil brat.....x pnting diri sniri........klu aku x study depa akan sruh aku study.......ish....pyah nak dpt kengkawan camni

rumah pn cntik.....(sblum fly aku bagi low expectation kat jordan....ingatkan rumah lama....kotor dsb).......rupanya elok2 rumah kat sini.....dpt rumah baru plak tu...alhamdulillah

Ya Allah....besarnya nikmat-Mu...

"Dan jika kamu menghitung nikmat Allah(yang dilimpahkan kepada kamu), tiadalah kamu akan dapat menghitungnya satu-persatu; sesungguhnya Allah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani"
terjemahan surah an-Nahl, ayat 18

malunya klu dengan nikmat sebanyak itu aku masih sanggup nak buat maksiat terhadap Allah.

ا ﻟ ﻠﱠ ﻬُ ﻢﱠ أَ ﻧْ ﺖَ رَﺑﱢﻲ ﻻَ إ ﻟ ﻪَ إ ﻻﱠ أَ ﻧْ ﺖَ ﺧَﻠَﻘْﺘَﻨِﻲ وَأَﻧَﺎ ﻋَ ﺒْ ﺪُ كَ وَأَﻧَﺎ ﻋَﻠَﻰ ﻋَ ﻬْ ﺪِ كَ
وَ وَ ﻋْ ﺪِ كَ ﻣَﺎ اﺳْﺘَﻄَﻌْﺖُ، أَ ﻋُ ﻮ ذُ ﺑِ ﻚَ ﻣِ ﻦْ ﺷَ ﺮﱢ ﻣَﺎ ﺻَ ﻨَ ﻌْ ﺖُ أَ ﺑُ ﻮ ءُ ﻟَ ﻚَ ﺑِ ﻨِ ﻌْ ﻤَ ﺘِ ﻚَ
ﻋَﻠَﻲﱠ، وَ أَ ﺑُ ﻮ ءُ ﺑِﺬَﻧْﺒِﻲ ﻓَ ﺎ ﻏْ ﻔِ ﺮْ ﻟِﻲ إ ﻧﱠ ﻪُ ﻻَ ﻳَ ﻐْ ﻔِ ﺮُ ا ﻟ ﺬﱡ ﻧُ ﻮ بَ إ ﻻﱠ أَ ﻧْ ﺖ

Ya Allah Engkau Tuhanku, tidak ada tuhan selain Engkau , Engkaulah yang
menjadikan aku , dan aku adalah hamba-Mu, aku akan selalu menepati janji-Mu
sekemampuan-Ku, aku berlindung kepada-Mu dari kejahatan yang aku perbuat. Aku
kembali kepada-Mu dengan nikmat yang telah Engkau berikan. Aku kembali kepadaMu dengan dosa, maka mapunilah aku, sesungguhnya tidak ada yang bisa
mengampuni dosa kecuali Engkau.

Rasulullah SAW bersabda bahwa lafaz diatas adalah penghulu dari semua
lafaz-lafaz taubat, menurut riwayat Syiddad ra bahawa Rasulullah SAW mengatakan
bahwa barangsiapa yang mengucapakannya pada petang hari dan meninggal malam
harinya, maka ia masuk dalam syurga dan barang siapa yang mengucapkannya pagi hari
dan meninggal siang harinya, maka ia masuk syurga. (hadis ini diriwayatkan oleh Bukhari,
Nasai, Tirmidizi, Abu Daud, Ibnu Hibban, Alhakim dan lainnya.)

sekian dulu....nak study bio...

azwan wahab
irbid, jordan
3 jan 2011, 1.00 p.m





jamak!!


satu sunnah yang x dibuat kat malaysia wlupun slalu hujan....heh......solat jamak!!

*mgkin ada tapi saya x pernah jumpa.........=(

kat jordan ni, wktu hujan la pling best nak p masjid....leh jamak trus

Bolehnya menjamak ketika turun hujan didasari beberapa riwayat yang bersumber dari Sahabat maupun tabi’in (murid sahabat) serta tabi’ut tabi’in (murid tabi’in) berikut ini:

  1. Dari Nafi’ (seorang tabi’in) dia menceritakan bahwasanya Abdulloh ibnu Umar dahulu apabila para pemimpin pemerintahan (umara’) menjamak antara sholat Maghrib dengan ‘isyak pada saat hujan turun maka beliaupun turut menjamak bersama mereka.
  2. Dari Musa bin ‘Uqbah, dia menceritakan bahwasanya dahulu Umar bin Abdul ‘Aziz pernah menjamak antara sholat Maghrib dengan sholat ‘Isyak apabila turun hujan, dan sesungguhnya Sa’id ibnul Musayyib (tabi’in), Urwah bin Zubeir, Abu Bakar bin Abdurrohman serta para pemuka (ahli ilmu) pada zaman itu senantiasa sholat bersama mereka dan tidak mengingkari perbuatan tersebut.
  3. Dari Ibnu ‘Abbas radhiyallohu ‘anhuma, beliau menceritakan: Bahwa dahulu Rosululloh shollallohu ‘alaihi wa sallam pernah menjamak antara sholat Zhuhur dengan ‘Ashar dan antara sholat Maghrib dengan ‘Isyak di kota Madinah dalam keadaan bukan karena situasi takut dan bukan karena hujan. Maka Ibnu ‘Abbas pun ditanya ‘Untuk apa beliau (Nabi) melakukan hal itu ?’ maka Ibnu ‘Abbas menjawab: ‘Beliau bermaksud agar tidak memberatkan ummatnya.’ (HR. Muslim dan lain-lain)
Syaikh Al Albani rohimahulloh mengatakan: (dalam perkataan Ibnu Abbas ini -pent) Seolah-olah beliau menyampaikan bahwasanya menjamak karena hujan adalah perkara yang sudah ma’ruf (dikenal) di masa hidup Nabi shollallohu ‘alaihi wa sallam, kalaulah tidak karena latar belakang itu lalu manfaat apa yang bisa dipetik dari penafian hujan sebagai sebab yang membolehkan beliau untuk menjamak (Irwa’ul Ghalil, silakan lihat di Al Wajiz fii Fiqhi Sunnati wal Kitabil ‘Aziiz halaman 140-141, Kitab Sholat).

sori la copy paste drpd blog indonesia.....x sempat nak olah....nak study....heh

haa....tp jgn dok jamak kat rumah plak....bnda ni kat masjid ja bleh......jomlah kita p masjid!!
semoga kita sma2 mndapat rahmat dan ganjaran drpd Allah

azwan wahab
irbid, jordan
1 jan 2010, 2.00 p.m