There was an error in this gadget

tahun baru!?

hmm......tahun baru hijrah aritu ak x aktif brblogging.......so jama' skali r post ni utk tahun baru miladi ngan hijri....hehe

apapun....bila tahun baru ni kita slalu sbut psai azam tahun baru.......azam nak brubah......nak jadi baik dan sebagainya.........

sebenarnya x pyah tggu tahu baru utk buat azam..........

setiap hari yg baru adalah satu episod baru dlm hidup kita......klu kita tengk crita ultraman atau spongebob atau daram korea atau al-kuliyyah atau sinetron atau senario sekalipun, msti kita mgharapkan yg episod seterusnya adalah lbih best drpda episod harini.....

samalah dgn kehidupan kita pon....msti bangun pagi tu trus ada azam nak jadikan hari tu lbih daripada semalam.....

Rasulullah yang kita cintai pon dah pesan dah kat kita....

"Barangsiapa yang hari ini dia lebih baik dari semalam, maka dia dari kalangan mereka yanng beruntung. Barangsiapa yang hari ini dia sama seperti semalam, maka dia dari kalangan yang rugi. Barangsiapa yang hari ini dia, lebih teruk dari semalam, maka dia di kalangan orang yang celaka" - HR Bukhari

Allah.....kelepek kena sebijik atas muka sniri......ni nasihat kat diri sniri sbnarnya......sesapa yg baca dan terasa dia ternasihat skali alhamdulillah......

hmm......sbb apa kita msti jadikan hari ni lebih baik dari semalam dan esok lbih baik dari hari ini?

sebabnya......semakin banyak hari kita hidup kat dunia ni......maknanya semakin sedikit baki yang tinggal untuk kita sediakan bekal bertemu Allah nnti.........xkan dah ckup kot?.......huhu

Allah bagi masa singkat ja utk kita buat amal kat dunia ni..........balasannya syurga yang selama-lamanya........

klu masa yg singkat tu pon kita smpat buat bnda2 yg x brfaedah, lagha, maksiat.........masa yang kita guna utk ibadah dan kebaikan dah jadi extra singkat.........tiba2 kita nak mntak syurga yang kekal abadi kat Allah.........aduhai....x layaknya rsa....

oklah......smoga kita jadikan hri ni dan hari2 seterusnya lbih baik dari semalam, tahun lepas dan tahun2 sebelum ni.....

*derek tulis blog waktu nak exam ja.....plik btoi manusia ni

sekian....wassalam

azwan wahab
irbid, jordan
31 dec 2010, 1.30 p.m


kembali!!

hoho.......ada ka ptut mozilla tamau bukak blog aku......

bukak ja nnti mozilla crash.......trpaksa dwnload google chrome bru leh bukak balik.....hampeh tol

potong btol.....aku bru ja nak aktif berblogging aritu...cis2

apapun.....mnx maaf kpada smua pminat blog ni.....
sori sbb buat korang trtunggu2....kah3.....bajet gila ayat

skrang mnggu exam!!!!!!!!!

2nd sem pon dah tasjil......alhamdulillah.....jadual aku dapat sprti yang dirancang......[x pyah balik mlm2 dah la lpas ni......hoho]

exam ni best sbb ada gap mcm spm......huhu.....[malangnya gap tu mmbuatkan aku malas.....astaghfirullah]

azwan wahab
irbid, jordan
30 disember 2010, 10.30pm


damba cinta-Mu


Tuhanku ampunkanlah segala dosaku
Tuhanku maafkanlah kejahilan hambaMu

Ku sering melanggar laranganMu
Dalam sedar ataupun tidak
Ku sering meninggalkan suruhanMu
Walau sedar aku milikMu

Bilakah diri ini kan kembali
Kepada fitrah sebenar
Pagi ku ingat petang ku alpa
Begitulah silih berganti

Oh Tuhanku Kau pimpinlah diri ini
Yang mendamba cintaMu
Aku lemah aku jahil
Tanpa pimpinan dariMu

Ku sering berjanji depanMu
Sering jua ku memungkiri
Ku pernah menangis keranaMu
Kemudian ketawa semula

Kau Pengasih Kau Penyayang Kau Pengampun
Kepada hamba-hambaMu
Selangkah ku kepadaMu
Seribu langkah Kau pada ku

Tuhan diri ini tidak layak ke syurga Mu
Tapi tidak pula aku sanggup ke neraka Mu

Ku takut kepadaMu
Ku harap jua padaMu
Moga ku kan selamat dunia akhirat
Seperti rasul dan sahabat

*lirik lagu raihan yang amat menyentuh qalbu...

azwan wahab
irbid, jordan
24 dec 2010, 7.00 pg

study!!!!!!!!!!!!!!!

kerajinan.....keazaman.....kesugguhan.....dimanakah kalian????

x kan dh last minute bru nak study kot?

itu dah study kerana exam dah tu

sepatutnya study ikhlas kerana Allah.....cintakan ilmu

Ya Allah.....berikanlah aku kekuatan dan keikhlasan Ya Allah

amin.........

kisahku

bila tngok blog kengkawan yg rajin update blog.....rsa tringin nak tulih gak.....tp masalahnya x dak idea nak tulis apa......hmmm

haaa.....ada idea dh...wlupun rsanya crita ni mcm dh basi ja.....tp lantaklah.....hoho

pada suatu hari, azwan dan rakan-rakannya pergi berjalan2 di negara yang bernama jordan.

whoa, kadang2 rsa cam x prcaya aku dh dok kat ngra org.........waktu nak spm dulu, rasa mcm mustahil ja nak dapat biasiswa ke luar ngara.....tp, alhamdulillah, segala puji bagi Allah, syukur sgt2 aku dipilih oleh-Nya utk mai sini.

klu org tanya seronok x kat jordan?.......aku msti tatau nak jawab cmna.........nak kata best sgt2 tu x la..........klu nak kata x best lgsung pon x gak........pndek kata, bleh la hidup......hoho

pengalaman nak di'pau' duit pon ada gak.......haish

haaa.....critanya mcm ni

aku dan amru(nama sebenar) yg semangat nak p jamiah tiba2 disapa oleh dua remaja arab.......

'assalamualaikum, ya sadiqi,' kata mereka berdua secara berjemaah seraya menghulurkan tangan utk brsalaman dgn kami.

ak ingat depa saja nak buat friendly ngan org mlysia.....

tiba2, dengan suka hatinya depa mnx duit......

'biddi one JD'.......maksudnya: saya nak satu dinar......

yg mai salam ngan aku tu badan kurus sket......yg p salam ngan amru gemuk sket.......[haha...mcm watak setan kurus setan gemuk dlm majalah asuh]

bila dia ckap dia nak duit, aku pon kata...'duit yg ada ni nak guna p jamiah'.....[wlupun aku ckap arab broken tp dia pham....bagus]

Alhamdulillah, Allah permudahkan aku lepaskan diri sbb lpas aku ckap cmtu, trus arab tu give up.......tp yg x bestnya dia p kacau amru plak

arab yg gemuk sket tu salam tgn amru x lpas2.....so, pyahla amru nak lari......aku yg dh trlepas ni tatau apa yg ptut aku buat......hmmm

tp last2, dia lpas gak tgn amru lpas dia try nak pau jam amru.......haru sngguh arab ni!

Alhamdulillah......smuanya slamat.....wlupun arab gemuk tu smpat gak tmbuk amru.....tp tmbukan dia tu sgt lemah umpama tmbukan manja gitu....hoho

pengajarannya di sini, amalkanlah doa pelindung seprtimna yg disarankan nabi kita, Muhammad S.A.W

رَسُولَ اللَّهِ يقول من قال بِسْمِ اللَّهِ الذي لَا يَضُرُّ مع اسْمِهِ شَيْءٌ في الأرض ولا في السَّمَاءِ وهو السَّمِيعُ الْعَلِيمُ ثَلَاثَ مَرَّاتٍ لم تُصِبْهُ فَجْأَةُ بَلَاءٍ حتى يُصْبِحَ وَمَنْ قَالَهَا حين يُصْبِحُ ثَلَاثُ مَرَّاتٍ لم تُصِبْهُ فَجْأَةُ بَلَاءٍ حتى يُمْسِيَ

DALAM sebutan rumi : BISMILLAH ALLAZI LA YADURRU MA'ASMIHI SYAIUN FIL ARDI WA LA FIS SAMAIE , WAHUWAS SAMI'UL 'ALIM

Ertinya : Rasulullah s.a.w didengari berkata sesiapa yang berdoa : "Dengan nama Allah yang tiada dimudaratkan sesuatu apapun dengan namaNya samada di bumi dan di langit, dan Dialah maha mendengar dan maha mengetahui" sebanyak 3 kali, maka ia tidak ditimpa kesusahan bala dan musibah sehinggalah subuh esoknya, dan barangsiapa membacanya ketika subuh 3 kali, ia tidak ditimpa kesusahan bala dan musibah sehingga petangnya" ( Riwayat Abu Daud, 4/323 ; At-Tirmidizi, 5/465 dan Ahmad ; Tirmizi : Hasan - Teks doa berwarna Merah Syeikh Syuaib ; Hasan)


mgkin berkat doa yg aku bca ni tlah menyelematkan aku pada hari tu.....agar bertambah keyakinan hamba bahawa sesungguhnya Allah Maha Melindungi..


"Tidakkah engkau mengetahui bahawa sesungguhnya Allah Yang Menguasai segala alam langit dan bumi? Dan tiadalah bagi kamu selain Allah sesiapapun yang dapat melindungi dan yang dapat memberi pertolongan."

terjemahan surah al-Baqarah, ayat 107

bersambung.........


16 disember, 9 muharram, 9.00 mlm,

Irbid, Jordan....